Kategoria
« »

Jak dobrać właściwą dietę maluchowi?

Dzieci to wulkany energii. W ich organizmach wszystko pracuje na najwyższych obrotach. Nic dziwnego- rosną. Zwłaszcza w początkowych miesiącach życia ten proces jest najbardziej dynamiczny. Jednak i później, mimo że troszeczkę wyhamowuje, to i tak jest bardzo istotnym procesem. Dlatego też należy zapewnić dziecku odpowiednio zbilansowaną dietę. Dzieci maja większe zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezbędne dla zachowania zdrowia. Tylko stosowanie różnorodnych produktów daje szansę na odpowiednie zbilansowanie diety malca. Dlatego warto od najmłodszych lat podsuwać dziecku różne produkty.

Podawanie małemu dziecku różnorodnych posiłków daje szansę na odpowiednie zbilansowanie diety. Odpowiednio odżywiony malec będzie radosny, pełen energii, będzie się dobrze rozwijał. To my kreujemy nawyki żywieniowe naszych dzieci. Unikając jakiś produktów, przyzwalamy, by nasze dziecko ich unikało, a mogą być mu potrzebne. Kolejną rzeczą, jest to, że przesalamy posiłki. Jest to szkodliwe dla malucha zwłaszcza w pierwszym roku życia. Jego nerki bowiem nie radzą sobie z przetwarzaniem większych ilości soli. Sól ponad to osłabia procesy wchłaniania wapnia i może zapoczątkować przyszłe problemy z nadciśnieniem i sercem. Cukier te raczej należy dawkować rozsądnie. W nadmiarze prowadzi do próchnicy oraz może stać się podłożem przyszłych problemów z otyłością. Warto również wiedzieć, co podajemy dziecku wybierając gotowe produkty. Zawsze trzeba czytać etykiety i unikać tych produktów, które zawierają glutaminian sodu. Warto zdać sobie sprawę, ze dziecko powinno spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie. Najlepiej nawet 6, ale w krótkich odstępach czasu z niewielkimi porcjami. Najbardziej energetyczny powinien być obiad, a najlżejsza kolacja, tak by maluch mógł spokojnie spać. Co więc podawać dziecku do jedzenia, wszystko to, co zdrowe. Owoce, warzywa, nabiał, mleko i ryby- tych produktów jest masa. Sztuką natomiast jest taka ich kompozycja, by najwybredniejszy maluch chętnie próbował nowych smaków i przez to wzbogacał swoją dietę.

Ta mnogość podziałów i mnogość praktycznych możliwości kwalifikowania każdego chorego do bardzo różnych grup, a także możliwość zakwalifikowania jednego i tego samego chorego do wielu grup jednocześnie stwarza znaczne utrudnienie. Dlatego wydaje się, że o właściwym postępowaniu będzie decydowała przede wszystkim inteligencja lekarza, który ‚powinien umieć rozpoznać zespół depresyjny, nawet jeśli będzie to depresja typu […]