Kategoria
« »

Jak i co jeść po 55?

Moja babcia zwykła mówić, że starość zaczyna się po setce. Teraz ma 87 lat i ma więcej energii niż niejeden młodzik. Wszystko to za sprawą odpowiedniej diety. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że akurat jej pokolenie bazowało raczej w przygotowaniu posiłków na własnych wyrobach i płodach rolnych. Żywność nie była tak przesycona szkodliwymi konserwantami, jak dzisiaj. Po prostu było zdrowiej i to o wiele. Duże znaczenie również w życiu odgrywał ruch. Mało kogo było stać na samochód. Podstawą był rower, a na wsiach typowa bryczka. To właśnie lata młodości mojej babci. Czasem jednak mimo tych wszystkich niewątpliwych zalet jej dzieciństwa patrzę na jej upodobania kulinarne i muszę ją hamować. Uwielbia bowiem jeść bardzo tłusto, co w jej wieku nie jest zbyt korzystne dla organizmu.

Cóż wie jeść po 55, tak by cieszyć się zdrowiem do setki? Zdrowie, zwłaszcza w podeszłym wieku jest towarem bardzo pożądanym. Wraz ze starzeniem się organizmu osłabia się zdolność regeneracji naszego ciała. Ruchy staja się mniej sprężyste, skóra wiotczeje. Można jednak skutecznie przechytrzyć naturę dostarczając organizmowi odpowiednio zbilansowaną dietę. Dzięki racjonalnej gospodarce żywieniowej i aktywności fizycznej można z powodzeniem opóźnić proces starzenia. Dobre odżywianie się sprzyja również lepszej kondycji i mniejszymi kłopotami ze zdrowiem. Jak więc jeść i co? Przede wszystkim rozsądnie. Posiłki należy planować z użyciem wszystkich produktów z piramidy żywienia. Podstawa są ryby i nabiał. Należy jednak unikać tłustych serów i margaryn, które zawierają zbyt dużo cholesterolu. Niektórzy nie polecają nawet nadużywania jajek. Warto natomiast sięgać po wszelkiego typu owoce i warzywa. Urozmaicą i ubarwią dietę, a przy tym korzystanie wpłyną na zdrowie seniora. Niedopuszczalne są natomiast mięsa wieprzowe. Raczej należy wybierać chude mięso z królika czy indyka, jest równie smaczne, a nawet smaczniejsze i nie obciąża tak układu trawiennego. Żeby jak najdłużej cieszyć się dobrą kondycją i czerpać z życia bez problemów warto zadbać o siebie i swoją dietę, zwłaszcza po 55. gdy to organizm i wszelkie procesy zwalniają tempo.

Rozpoznanie przyczynowe nie jest tak jednoznaczne, jak się to dość często przyjmuje. Zespoły schizofreniczne są — jak się zakłada — wyrazem chorób z grupy psychoz schizofrenicznych. Ponieważ ich podstawowa przyczyna nie jest znana, dlatego zespoły schizofreniczne, w większości przypadków, należałoby zaliczać do grupy zespołów samoistnych. Nie można jednak wykluczyć, a także i zapominać o innych […]