Kategoria
« »

Żywienie a choroby

Żywienie ma ogromny wpływ na to, czy jesteśmy zdrowi, i w jakiej kondycji znajduje się nasze ciało. Wszystko, co jemy powinno dawać nam energię, jak również sprawiać, że czujemy się dobrze. Jednak w rzeczywistości jest bardzo często inaczej. Popełniamy błędy żywieniowe, które doprowadzają do wielu przewlekłych chorób, które znacznie osłabiają nasz organizm i sprawiają, że stajemy się bardziej niedołężni. Żeby temu zapobiec musimy przede wszystkim przestrzegać kilku zasad. Pierwszą znaczącą zasadą, która warto wdrożyć w życie, jest spożywanie śniadań oraz regularnych posiłków. Dzięki temu nasz organizm będzie miał dostarczane cenne składniki, jak również elementy, które nie będą odkładały się nam w formie tłuszczu. Organizm będzie informowany o tym, iż ma cały czas co spalać, i nie musi magazynować zapasów, które powodują u wielu osób nadwagę. Drugim warunkiem zdrowego żywienia będzie nie uleganie modzie na fast foody, czy wysokokaloryczne posiłki. Wiąże się to również z dostarczaniem wysokokalorycznych produktów, których nie jesteśmy w stanie strawić.

Zmiany w zakresie napędu psychoruchowego są bardzo różne i są odpowiednikiem różnych objawów psychopatologicznych. Otępienie uczuciowe czy. euforia współistnieją z utrudnieniem tak podejmowania, jak i kontynuowania ^czynności. W ciężkich stanach chory może stać sią zupełnie bezczynny, a to może być znaczną przeszkodą np. w rehabilitacji ruchowej. W przypadku istnienia drażliwości lub dysforii podejmowanie czynności może […]